Korzyści zdrowotne płynące z pestek dyni

Korzyści zdrowotne
z pestek dyni

Sklep z asortymentem

Biorąc pod uwagę ich niewielkie rozmiary, korzyści płynące z pestek dyni jest mnóstwo. Od bogactwa kwasów omega-3 po potężną dawkę cynku, te super nasiona nie są przeznaczone wyłącznie do wyciągania z dyni w Halloween - zasługują na miejsce w Twojej codziennej diecie!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z pestek dyni, jesteś zaintrygowany ich właściwościami odżywczymi lub po prostu szukasz kilku zdrowych przepisów na dania z pestek dyni do wypróbowania, jesteś we właściwym miejscu. Zebraliśmy wszystko, co wiemy o pestkach dyni w tym podręcznym przewodniku.

Co to są pestki dyni?

Pestki dyni to jadalne nasiona (zgadliście) dyni. Całe pestki dyni są płaskie i owalne, z białą zewnętrzną łupiną (skorupką). Po usunięciu zewnętrznej skorupki mają ciemnozielony kolor.

Pestki dyni są popularną zdrową przekąską ze względu na naturalnie występujące w nich zdrowe tłuszcze i imponującą zawartość białka na poziomie 35%. W smaku są orzechowe i subtelnie słodkie, a ich konsystencja jest chrupiąca.

Zanim omówimy najważniejsze zalety pestek dyni, przyjrzyjmy się ich imponującemu profilowi odżywczemu.

Pestki dyni wartości odżywcze

Porcja 28 g prażonych, niesolonych pestek dyni zawiera około 163 kalorii, 14 g tłuszczu (z czego tylko 2,4 g to tłuszcze nasycone), 1,8 g błonnika pokarmowego, 8,5 g białka i tylko 2,4 g węglowodanów netto

.

Pestki dyni charakteryzują się również wyjątkowym profilem mikroskładników odżywczych - ta sama porcja 28 g zawiera:

  • Fosfor: 333,4mg | 60% RDI
  • Żelazo: 2,3mg | 26% RDI dla mężczyzn, 15% RDI dla kobiet
  • Potas: 223,8mg | 6% RDI
  • Magnez: 156,2mg | 56% RDI dla mężczyzn, 57% RDI dla kobiet
  • Cynk: 2,2mg | 23% RDI dla mężczyzn, 31% RDI dla kobiet

Jak na tak mały i wszechstronny składnik, wartości odżywcze pestek dyni są z pewnością imponujące.

Korzyści płynące z pestek dyni

Jesteś pod wrażeniem? Po tym tekście na pewno będziesz! Oto sześć kluczowych korzyści płynących z pestek dyni, a następnie kilka prostych sposobów na włączenie ich do codziennej diety.

Pestki dyni są dobrym źródłem białka

Stanowiące 35% wagowych białka pestki dyni są wspaniałym wegańskim źródłem białka. Zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, co w przeciwieństwie do wielu innych białek roślinnych sprawia, że są białkiem pełnowartościowym. Nie wymagają gotowania ani czasu przygotowania, można je niezwykle łatwo dodawać do posiłków lub jeść jako przekąskę, aby uzupełnić wysokiej jakości białko roślinne zarówno dla wegan, jak i osób niebędących weganami.

Więcej informacji na temat korzyści płynących z białka znajdziesz w naszym przewodniku po diecie wysokobiałkowej.

Pestki dyni są bogate w tłuszcze nienasycone

Pestki dyni zawierają duże ilości zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych i kwasów tłuszczowych omega-6, a także kwasu alfa-linolenowego (ALA). Porcja 28 g zawiera:

  • Tłuszczejednonienasycone: 4 gramy
  • Tłuszcze omega-6: 6 gramów

Badania wykazały, że spożywanie pestek dyni może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi i podwyższenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, co jest udowodnioną korzyścią płynącą ze zrównoważonej diety bogatej w tłuszcze nienasycone.

Pestki dyni są bardzo bogate w magnez

Pestki dyni są jednym z najlepszych roślinnych źródeł magnezu, dostarczając ponad połowę zalecanego dziennego spożycia w jednej 28-g porcji. Imponujące, prawda?

Magnez jest czwartym z kolei najbardziej obficie występującym minerałem w organizmie i pełni w nim wiele funkcji i przynosi wiele korzyści, m.in:

  • Przekazywanie sygnałów między mózgiem a ciałem
  • Utrzymanie prawidłowego bicia serca
  • Zmniejszanie ryzyka chorób serca
  • Utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi
  • Redukcja poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2
  • Zmniejszenie objawów depresji

Pestki dyni są bogate w cynk

Jeśli ta imponująca zawartość magnezu nie wystarczyła, by przekonać Cię do tych superpestek, to być może spodoba Ci się ich zawartość cynku. Porcja 28 g pestek dyni dostarcza aż 23% RDI cynku, co czyni je jednym z najlepszych dostępnych naturalnych źródeł tego pierwiastka.

Cynk jest drugim co do ilości minerałem śladowym w organizmie, a jego korzyści i zastosowania obejmują:

  • Utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Poprawa zdrowia skóry
  • Ułatwienie gojenia się ran
  • Zmniejszanie stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych

Sposób przygotowania i gotowania pestek dyni może mieć wpływ na ilość dostarczanego przez nie cynku. Jeśli głównym celem jest zwiększenie zawartości cynku, najlepiej spożywać niełuskane pestki dyni. Dlaczego? Główne stężenie cynku znajduje się w "otoczce bielma" pestek dyni, czyli w warstwie znajdującej się bezpośrednio pod łupiną.

Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze

Pestki dyni są bogate w ochronne przeciwutleniacze, w tym karotenoidy i witaminę E.

Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać i spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki w organizmie. Spożywanie dużej ilości pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak pestki dyni, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym niektórych nowotworów i chorób serca.

W badaniu przeprowadzonym w 2012 r. w Niemczech stwierdzono, że wysokie spożycie pestek dyni może być powiązane z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Jak stosować pestki dyni

Zanim dodasz te małe, wspaniałe nasiona do swoich potraw, upewnij się, że zostały one odpowiednio przygotowane. Oczyść pestki, przesypując je na sito i myjąc pod zimną wodą. Pamiętaj też o usunięciu miąższu! Poniżej znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o wykorzystaniu pestek dyni, od przepisów po przygotowanie.

Pomysły na zdrowe przepisy z pestek dyni

Oprócz wymienionych powyżej imponujących korzyści płynących z pestek dyni, te bogate w składniki odżywcze nasiona zapewniają smaczną, dodatkową chrupkość w posiłkach i przepisach. Są one niezwykle uniwersalne; oto kilka różnych sposobów wykorzystania pestek dyni w codziennych posiłkach:

  • Posyp nimi zupę
  • Nadają sałatkom chrupkość
  • Dodaj do przepisów na zdrowe wypieki
  • Dodaj do smoothies
  • Rozsyp na kanapkach
  • Zrób masło z pestek dyni
  • Dodaj do pesto lub hummusu domowej roboty
  • Upiecz je i zjedz jako przekąskę
  • Użyj jako dekoracji do każdego posiłku
  • Dodaj do proteinowej owsianki

Jak prażyć pestki dyni

Najlepszym sposobem przyrządzania pestek dyni jest ich prażenie.

  • Zagotować trochę osolonej wody na patelni
  • Gotuj czyste nasiona przez maksymalnie 10 minut.
  • Odsącz nasiona na ręczniku kuchennym.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C / gaz 4
  • Dodaj nasiona na blachę do pieczenia z odrobiną oleju i przyprawami - spróbuj sosu sojowego lub czosnku w proszku.
  • Piecz nasiona na płasko w piekarniku przez około 10 minut.
  • Pozostaw nasiona do ostygnięcia i ciesz się nimi!

Pestki dyni w Purition

Tak bardzo kochamy pestki dyni, że uczyniliśmy je jednym z 7 podstawowych składników naszych odżywek białkowych w proszku. Używamy pestek dyni, które pochodzą z północnej Grecji, gdzie są uprawiane i zbierane od tysięcy lat. Obszar, z którego pozyskujemy pestki dyni, charakteryzuje się dobrze nawodnioną glebą i łagodnym klimatem śródziemnomorskim. Oznacza to, że nasze pestki dyni są uprawiane na szczególnie czystej, czystej i żyznej glebie. Krótko mówiąc, są najlepsze z najlepszych!

Siew odbywa się, gdy tylko pogoda zaczyna się ocieplać. Jest to około początku kwietnia, a zbiory odbywają się pod koniec sierpnia. Miejscowi tradycyjnie spożywają pestki dyni w łupinach, uprażone i posolone. Niewielki procent jest sortowany, czyszczony i obłuszczany (oczyszczany z twardej zewnętrznej skorupy) na pestki (wewnętrzna miękka część).

Większość dostępnych w handlu pestek dyni (znanych również jako Pepitas w Ameryce Północnej i Australii) jest uprawiana bez twardej zewnętrznej łupiny i pochodzi z Chin. Są one bardzo ciemnozielone, dość szerokie i płaskie oraz mają skłonność do goryczy. Nasze greckie pestki dyni uprawiane są w łupinie, a po obłuszczeniu mają znacznie jaśniejszy kolor, są wąskie i puszyste, dzięki czemu mają piękny, łagodny smak i delikatniejszą konsystencję. Uważamy, że bycie po imieniu z dostawcą i odwiedzenie go oraz plantatorów robi prawdziwą różnicę

. W Purition dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić jak najszerszą identyfikowalność produktów "od pola do stołu", a jednocześnie aktywnie działamy na rzecz zmniejszenia odległości, jakie pokonuje żywność, kupując zawsze w UE.

Aby uzyskać więcej informacji na temat naszej szerokiej gamy proszków proteinowych, w tym opcji bezglutenowych, wegańskich i bez nabiału, odwiedź naszą stronę internetową. Więcej wskazówek żywieniowych dotyczących zdrowszej diety można znaleźć na naszym blogu

. Bezglutenowa
Wysoka zawartość białka
HighFibre
Niska zawartość
cukru
Posiłek
low carbKeto
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii




Story Page