Dobre pojemniki do przechowywania żywności

Współczesne pojemniki do przechowywania żywności to rzeczy naprawdę uniwersalne. Można w nich przechowywać rzeczy wymagające schowania w lodówce lub zamrożenia, a także po prostu umieścić je w szafach. To nie wszystko.

Niektóre z nich nadają się nawet do pieczenia w nich żywności w piekarniku lub podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych. Trzeba tylko odpowiednio dobrać pojemnik do zadania, jakie przed nim postawimy. Najbardziej popularne w ostatnich latach są zdecydowanie pojemniki z tworzyw sztucznych, zwykle z rożnych rodzajów plastiku. Posiadają wygodne pokrywki, można je dostać w różnych kształtach i rozmiarach, nadają się do schowania w szafce i lodówce, są odporne, wytrzymałe i można je myć w zmywarce. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Klasyczne pojemniki na żywność to jednak produkty szklane lub porcelanowe. Ich największą zaletą jest to, że jakiekolwiek przechowywane w nich rzeczy na pewno nie zostaną przez nie zanieczyszczone i same pojemniki też będą bezpieczne. Można w nich trzymać praktycznie wszystko, nawet rzeczy wymagające hermetycznego zamknięcia. Ochronią nasze produkty przed wyschnięciem i zawilgoceniem. Wracając do tworzyw sztucznych, tutaj pole wyboru jest ogromne. Trzeba tylko się upewnić, że są to pojemniki na żywność, co zaznaczane jest poprzez symbol kieliszka i widelca na samym opakowaniu.

Ważnym wskaźnikiem jakości jest zwłaszcza atest Państwowego Zakładu Higieny. Dostępne są w różnych kształtach i wielkościach, co jest bardzo praktycznym zjawiskiem. Coraz częściej alternatywę dla nich stanowią pojemniki silikonowe, które popularność zdobywają dzięki znakomitej uniwersalności oraz możliwości wykorzystywania ich jako naczynia, w którym żywność jest podgrzewana, nawet w piekarniku.

Pojemniki z metalu także są wygodne, ale mogą sprawiać problem w przypadku potraw kwaśnych mogących wchodzić z nimi w reakcje i zanieczyszczać się metalami. Są mimo to idealne do przechowywania pieczywa. Wszelkiego rodzaju torebki papierowe nie są specjalnie skuteczne w ochronie przed wilgocią czy szkodnikami, ale są ekologiczne i zawinięcie wędliny w papier w lodówce lub kanapki na drugie śniadanie do pracy jest zawsze dobrym pomysłem. Pojemniki szklane i ceramiczne są za to bardzo ładne i efektowne, ale zdecydowanie mniej praktyczne oraz nierzadko dość drogie.

Story Page