Wybieramy plastikowy pojemnik na żywność

Przechowywanie żywności na dłuższy czas, a nawet chociażby w perspektywie jednego dnia, wymaga od nas odpowiedniego jej zapakowania, aby nie uległo zepsuciu.

Do transportu i do przechowywania żywności możemy wybrać jeden z bardzo wielu dostępnych na rynku typów produktów, ale co konkretnie powinniśmy wybrać?

Zależy oczywiście od konkretnego zastosowania. Tym niemniej, istnieje szereg cech, które powinny mieć decydujący wpływ na nasz wybór. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Gabaryty

Rozmiary i kształt pojemnika powinny być pierwszym elementem zaprzątającym nam głowę przy wyborze pojemnika na żywność. Pamiętajmy, że jeśli w pojemniku jest dużo powietrza, jakość przechowywania w nim spadnie. Dlatego nie powinien być dużo większy od schowanej w nim porcji dowolnego produktu. Kształt pojemnika także jest ważny, ale jest to już kwestia bardziej praktyczna niż realnie wpływająca na przechowywanie. Pojemniki zaokrąglone są najczęściej wygodniejsze w codziennej obsłudze. Bardzo dużą uwagę należy za to zwracać na sposób zamykania pojemnika. Wiele produktów wymaga szczelnego zamknięcia i rożne pojemniki mogą to oferować, dzięki czemu całą lodówka nie będzie pachniała sosem, a sos nie będzie pachniał całą lodówką.

Oznaczenia na pojemnikach

Trzeba ponadto zwrócić uwagę na kwestie typowo techniczną. Chodzi o rodzaj materiału, z jakiego wykonany został dany pojemnik. Ma to bezpośrednie znaczenie dla rodzaju produktów, jakie można w nim przechowywać oraz na czas i sposób przechowywania. Interesujące nas oznaczenie znajduje się najczęściej na spodzie pojemnika i jest wpisane w trójkąt.

Najlepiej jest wybierać pojemniki 02 HDPE oraz 05 PP, jak również 04 PE-LD. Są to rodzaje plastiku, które w najmniejszym stopniu przenikają do produktów spożywczych. Z kolei plastiki 01 PET, 03 PVC, 06 PS i 07 nie powinny być w ogóle wykorzystywane do przechowywania żywności poza sytuacjami, kiedy dany produkt zakupimy już w takim opakowaniu. W określonych warunkach mogą się bowiem uwalniać z nich bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia toksyny.

Story Page