Plastik czy szkło - w czym przechowywać żywność?

Pojemniki, które służą do przechowywania żywności są bardzo praktyczne, trwałe oraz estetyczne. Będą one skutecznie chronić nasze jedzenie przed światłem oraz wilgocią.

Najczęściej przygotowuje się je ze szkła oraz plastiku.

Każdy z tych materiałów będzie miał swoje wady oraz zalety. Pod względem funkcjonalności, trwałości czy estetyki są one na takim samym poziomie. nieco inaczej może wyglądać kwestia wpływu na zdrowie. Pojemniki z tworzywa sztucznego W zależności od tego z jakiego tworzywa wykonany jest pojemnik może on być bezpieczny dla zdrowia oraz środowiska, albo wręcz przeciwnie. Kupując warto sprawdzać na to jaki jest pod spodem opakowania. To on będzie nam mówił o tym, z czego przygotowany jest dany pojemnik. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)

Najbardziej bezpieczne są pojemniki plastikowe oznaczone numerami 1,2,4,5. To one wykonane są z politereflalanu etylenu, polietylenu o dużej gęstości, polietylenu o małej gęstości oraz polipropylenu. Pojemniki oznaczone numerem 6 powinno się unikać, ponieważ są z polistyrenu i będzie to wydzielało toksyczne związki. Unikamy także numeru 3 oraz 7, ponieważ może się tam znajdować rakotwórczy bisfenol.

Pojemniki, które go nie mają oznaczone są jako BPA Free. Toksyna substancja jest bardzo niebezpieczna i dlatego będzie trzeba na nią szczególnie uważać. Jeśli chodzi o pojemniki z tworzyw sztucznych są mniej odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury. Pojemnik, który ma być używany w kuchence mikrofalowej musi być w taki sposób oznaczony. Zaletami plastiku będzie odporność na korozję, wytrzymałość oraz niska cena.

Pojemniki wykonane ze szkła

Szklane pojemniki są bezpieczne i bardzo odporne na wysokie temperatury. Jak pokazuje nam praktyka takie pojemniki można przez dłuższy okres czasu użytkować. Mogą być przeznaczone do przechowywania różnorakiej żywności. Wielką zaletą szkła będzie oczywiście to, że nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie będzie oddawać zapachów. Żywność tak przechowywana będzie również zachowywać walory smakowe oraz aromatyczne. Szkło jest także bardziej odpowiednie dla środowiska naturalnego, ponieważ można je ponownie przerabiać.

Co więcej szklane pojemniki mogą służyć nam dłużej i tutaj będzie oszczędność. Szkło jest więc rozwiązaniem lepszym niż plastik.

Story Page