Bardzo często można zaoszczędzić pieniądze, jeśli kupi się żywność w dużym opakowaniu zamiast w dwóch małych, ale wiąże się to z problemem w przechowywaniu otwartych produktów. Dobry pojemnik bywa niezbędny. Zresztą nawet jeśli chcemy przechować żywność tylko przez krótki czas, dobrze jest zabezpieczyć ją przed muchami dobrym pojemnikiem. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)
Nierzadko też pojemnik potrzebny jest z powodów czysto technicznych, ponieważ trudno jest przechować niektóre rzeczy bezpośrednio na talerzu czy bez szczelnego zamknięcia. Dobre zamknięcie jest szczególnie potrzebne wtedy, kiedy przechowywanie będzie się wiązało z czymś więcej, niż przeniesieniem jedzenia z szafki do lodówki. Wszelkiego rodzaju pojemniki na drugie śniadanie czy na obiad w plenerze muszą być lekkie i wytrzymałe. Czasami dobrze jest, gdy zapewniają też odrobinę cyrkulacji powietrza.
Kształty i rozmiary
Pojemniki mogą mieć różne kształty i rozmiary, przez co trzeba je dobierać do rzeczy, które będą przechowywane. Zazwyczaj lepiej jest oszczędzać miejsce kupując pojemniki o równych rozmiarach i regularnych kształtach, by można je było ustawiać obok siebie i na sobie. Warto jest wybrać też takie pojemniki, które można powkładać jedne do drugich, kiedy nie są używane. Zaoszczędzi to dużo miejsca.
Kwestia przeznaczenia
Najlepiej jest kupować pojemniki z określonym przeznaczeniem. Inaczej bowiem zbudowany musi być pojemnik na kaszę mannę, a inaczej na sos lub resztki z obiadu. Niektóre rzeczy potrzebują przepływu powietrza, inne muszą być hermetyczne. Co więcej, niektóre łatwo rozsypać, inne trudno wyjąć. Nie można zapominać również o czasie przechowywania. Niektóre materiały nie nadają się do długiego przechowywania żywności, a inne są do tego po prostu stworzone.
Materiały
Różne materiały mają różne zastosowania, a najbardziej uniwersalnym z nich jest zdecydowanie szkło. Szkło jest w stanie przechowywać praktycznie wszystko, nie będzie przejmowało aromatu potrawy czy produktu, jak również nie odbarwi się pod jego wpływem żadnego produktu. Wadą pojemników szklanych na pewno może być ich ciężar, ale nie ma już dzisiaj problemów z ich wytrzymałością termiczna czy mechaniczną. Bez żadnego problemu można też wykorzystywać je w kuchenkach mikrofalowych.