Jak sokowirówka zwalcza stan zapalny u jego źródła

Werdykt jest taki: sokowanie zwalcza stany zapalne u źródła!

Czytałeś i zrozumiałeś, że soki mają głębokie działanie lecznicze w organizmie. Ale dlaczego tak jest? Jednym z głównych czynników jest to, że soki zwalczają stany zapalne.

ZASADNICZO, SĄ DWA POWODY, DLA KTÓRYCH SOKI ZWALCZAJĄ STANY ZAPALNE:

  1. Sokowanie zalewa organizm wysokiej jakości nawilżeniem, pełnym wartości odżywczych. Każda komórka roślinna jest domem dla witamin, minerałów, enzymów i kofaktorów, których organizm potrzebuje do przetrwania. Wysokiej jakości nawodnienie uwalnia toksyny i dostarcza przyswajalnych minerałów i witamin, które pozwalają ciału odpocząć, uzdrowić się i odrodzić!
  2. Sokowanie "alkalizuje" organizm - innymi słowy, soki owocowe i warzywne redukuj kwasowość w organizmie. A kwasy = stan zapalny. Pomyśl o lekcji chemii w szkole średniej: kwasy mogą spalać. Spalają, wytrawiają i bliznowacieją tkanki; reakcją organizmu jest stan zapalny.

PRZYKŁAD: BAR-B-QUE

Jedzenie czerwonego mięsa - zwłaszcza grillowanego (które wywołuje u mnie łzy w ustach) - wymaga od Twojego organizmu wytworzenia większej ilości kwasów w celu strawienia mięsa. Tak więc, kiedy jesz czerwone mięso, twoje wnętrze doświadcza wywołanego przez siebie chemicznego poparzenia. Chociaż w pojedynczym przypadku jest to łagodne, to z czasem powoduje blizny w tkankach wewnętrznych i może prowadzić nawet do raka - w rzeczywistości jest to główna przyczyna raka przełyku.

Na szczęście, alkaliczne owoce i warzywa pomagają zneutralizować kwas i dają organizmowi czas i narzędzia do leczenia. Z pewnością ucieszy Cię fakt, że tylko nieliczne warzywa tworzą kwasy w organizmie.

Oto analogia: pomyśl o swoim ciele jak o domu. Kwasy są jak małe ogniska, które płoną w twoim domu. Zamiast gasić pożary, większość popularnych leków po prostu wyłącza alarmy przeciwpożarowe. Nie zwalczają pożarów, a jedynie sprawiają, że nie jesteś świadomy objawów.

Być może, gdzieś z tyłu głowy, wiesz, że coś jest nie tak. To tak, jakbyś był w tym domu i myślał: hej, stary. Nadal czuję zapach dymu!

Cóż, to nie tylko ty - szczerze mówiąc, to dotyczy nas wszystkich.

Dietetyk David Wolf lubi powtarzać (parafrazuję) "żyjemy w najlepszym momencie w historii, aby nauczyć się, jak żyć i jeść zdrowo". Niestety, ze względu na dostępność przetworzonej żywności, a jeszcze bardziej brak dobrej, solidnej edukacji żywieniowej w naszych szkołach, jest to również najgorszy czas, aby spróbować jeść dobrze.

Tak więc, zamknijmy tę lukę i przejdźmy do konkretów ... .

BĄDŹ MĄDRY: SOK NA WALKĘ Z ZAPALENIEM

Najlepsi sportowcy rozumieją znaczenie środki przeciwzapalne ponieważ ekstremalna aktywność fizyczna wymaga odbudowy i chłodzenia tkanek w celu regeneracji bez urazów. Programy sportowe takie jak Uniwersytet Auburn włączają świeże soki do swoich programów żywieniowych i wydajnościowych.

Jakie są najlepsze soki do picia, aby cieszyć się alkalicznymi składnikami odżywczymi? Zielenina (oczywiście!). Kombinacje jarmużu, selera, ziół, gorzkiej zieleni i sałat są potężne same w sobie lub dodane do soków. Możesz uzyskać potężny zastrzyk alkaliczny poprzez sok z imbiru, czosnku i mniszka lekarskiego (ale używaj tylko odrobiny - te rzeczy są super gorzkie!). Niektórzy ludzie przysięgają na "sok z sałatki" (tak, weź składniki sałatki (minus mięso i dressing) i wyciśnij z nich sok)! Spróbuj więc pomidorów, ogórków, bazylii, sałaty, czosnku, papryki i selera.

Zawarta w ananasie bromelaina jest substancją zwalczającą stany zapalne. Oprócz ananasa, malina, ogórek, limonka i mięta również ochłodzą Twoje ciało i utrzymają stan zapalny pod kontrolą.

Buraki (zawsze staram się nakłonić ludzi, aby podkręcili buraki. (link)) i jabłka (jem jedno dziennie), też! Marchew (link) to kolejny świetny sok alkalizujący, który obniża stan zapalny w organizmie.

I kto może zapomnieć kurkuma? Wykazano, że działa on równie dobrze jak NSAIDS (farmaceutyki) na niektóre formy zapalenia, bez nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Sok z cytryny (link) jest również niezawodnym alkalizatorem przeciwzapalnym. Możesz dodawać cytryny do zielonych soków lub soków z trawy pszenicznej lub jarmużu, aby przełamać ich trawiasty smak (który ja uwielbiam). W rzeczywistości, dosłownie zaczynam każdy dzień od kwarty wody cytrynowo-limonkowej (jedna cytryna, jedna limonka, jedna kwarta wody).

Zakończmy z aloesem (link). Aloe vera od dawna jest używany do chłodzenia łagodzi stany zapalne i koi przegrzanie organizmu - na oparzenia słoneczne jest uważany za niemal magiczny. A wewnątrz ciała badania wykazały, że jest skuteczny w leczeniu chorób zapalnych jelit, takich jak Crohn's i zapalenie jelita grubego. W rzeczywistości, ponieważ mam Chron's disease, po badaniach dla tego artykułu zamówiłem galon soku z aloesu i piję aobut sześć uncji dziennie.

Story Page